Perinteiset rentoutustekniikat
Tavoitteena syvä lihasrentoutus. Lihasten jännittäminen ja rentouttaminen annettujen ohjeiden mukaan. Voidaan käyttää myös kasetteja, toteutettavissa ryhmissä. 15-20 min/rentoutuskerta.
Biofeedback
Tavoitteena lihasten rentouttaminen tahdonalaisesti. Harjoituksissa yksilö saa lihasjännityksestään välittömän palautteen EMG-laitteella, sormien lämpötilan mittauksella tai galvaanisella ihon johtumiskyvyn muutoksen mittauksella.
Psyykkiset rentoutusmenetelmät
Tavoitteena mielen rauhoittuminen ja fyysinen rentoutuminen. Tehdään ohjauksen mukaan. Menetelmiä muun muassa mielikuvaharjoitukset, erilaiset mediataatiotekniikat kuten hengityksen keskittyminen. 15-20 min/rentoutuskerta.
Sovellettu rentoutus
Tavoitteena opettaa yksilö rentouttamaan itsensä nopeasti stressaavassa tilanteessa. Osallistujille opetetaan aluksi perinteinen rentoutus, jota harjoitellaan itsenäisesti kaksi kertaa päivässä. Päivittäisiä itsenäisiä harjoituskertoja jatketaan koko valmennuksen ajan ja rentoutusta lyhennetään asteittain 7-9 viikottaisen valmennuskerran myötä siten, että rentoutuminen onnistuu 20-30 sekunnissa, myös silmät auki ja liikkuessa. Soveltuu ryhmille ja yksilöille. Vaatii itsenäistä harjoittelua.
Kognitiivis-bahviouraaliset menetelmät
Tavoitteena stressiin liittyvien haitallisten toistuvien ajatusten, uskomusten ja toimintamallien muuttaminen.
Liikunta
Tavoitteena yksilön stressinsietokyvyn ja toimintakyvyn parantuminen. Eri liikuntamuotoihin opastus ja motivointi.
Reikihoito
Reiki-hoidossa hoitaja kanavoi energiaa käsiensä kautta pukeissa olevaan hoidettavaan. Reiki ei ole hierontaa, vaan hoidettaessa käsiä pidetään paikallaan kevyessä kontaktissa eri hoitopaikoissa hoidettavan keholla. Perushoitotavasta voi kuitenkin poiketa, oman intuition mukaan vapaasti. Hoidon voi käytännössä tehdä hyvin monella eri tavalla, hoidettava voi olla esimerkiksi joko makuu- tai istuma-asennossa.
Reikihoito hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti, ja se vaikuttaa hyvin monella tasolla. Paitsi että oireet saavat hoitoa, niin hoitoa saavat myös niiden syyt. Reikihoidon vaikutus voi mennä hyvinkin syville tasoille, poistaen kehostamme energiatukoksia ja epäpuhtauksia. Ei ole myöskään mitenkään harvinaista se, että hoidettava saa hoidossa omaa elämäänsä koskevia syvällisiä oivalluksia.
Yleisimpiä silminnähden havaittavia hoidon vaikutuksia ovat syvä rentouden tila ja yleinen hyvänolon tunne. Usein Reiki-energia tunnetaan hoidon aikana lämmön, kylmyyden, sykkeen tai energian liikkeen kokemuksina, ja joskus taas tuntemuksia ei rentoutumisen lisäksi juurikaan ole. On hyvä pitää mielessä se, että Reiki on aina hyvin henkilökohtainen ja kokemuksellinen asia. Ei siis ole olemassa vain yhtä tiettyä "oikeaa" tapaa kokea hoitajana tai hoidettavana oloa.
Aromaterapia
Aromaterapia on hoitomuoto, joka perustuu hieronnan ja eteeristen öljyjen rentouttavaan sekä mieltä ja kehoa tasapainottavaan yhteisvaikutukseen. Aromaterapiasta voidaan nauttia myös kylpyinä ja tuoksuina. Aromaattisten ja eteeristen öljyjen vaikutuksia kehoon ja mieleen on hyödynnetty vuosituhansien ajan.
Eteeriset öljyt ovat kasvien eri osista tislaamalla, puristamalla tai uuttamalla saatavia, haihtuvaa, hyvältä tuoksuvaa öljyä, joilla aktivoidaan ihmisen fysiologisia toimintoja ja tunne-elämän tasapainoa. Eri öljyillä on erilaisia tunnettuja terapeuttisia vaikutuksia, toiset öljyt virkistävät ja toiset rentouttavat, toiset viilentävät ja toiset lämmittävät. Suomalaiset aromaterapeutit käyttävät hoidoissaan 40-50 erilaista eteeristä öljyä.
Hieronnan avulla eteeriset öljyt imeytyvät tehokkaasti ihon läpi elvyttäen pintaverenkiertoa ja kiihdyttäen soluaineenvaihduntaa. Vilkastuneen verenkierron mukana ne kulkeutuvat elimistöön. Öljyt säätelevät ja tasapainottavat mm. verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa.
Eteeriset öljyt ovat myös antiseptisia. Ne ehkäisevät ja vastustavat sieniviruksia ja bakteereita. Niiden on todettu myös vahvistavan immuunijärjestelmää. Eteerisiä öljyjä voidaankin pitää kasveista saatuina luonnonmukaisina lääkkeinä. Vaikka nykylääketiede perustuukin vanhaan tietoon kasvien parantavista vaikutuksista, aromaterapiassa käytettäviä öljyjä ei voi kuitenkaan kutsua lääkkeiksi. Yliopisto luokittelee aromaterapian kasvilääketieteessä fytoterapian alaosastoon.
Aromaterapiassa on kolme suuntausta: kosmeettinen, hoitoterapeuttinen ja lääkinnällinen aromaterapia. Kosmeettisessa aromaterapiassa käytetään voiteita, suihkeita, kasvovesiä, geelejä ja shampoita. Hoitoterapeuttinen aromaterapia käsittää hierontaa, kylpyjä, hauteita ja tuoksuja mielen hoitoon. Lääkinnällistä aromaterapiaa harjoittavat vain lääkärit. Tässä tavassa eteerinen öljy uutetaan alkoholiin ja siitä valmistetaan fytoterapeuttinen uute. Uutetta voidaan nauttia sisäisesti, useimmiten tippoina. Muulloin eteerisiä öljyjä ei nautita sisäisesti.
Aromaterapia on erittäin rentouttava hoitomuoto ja sopii erityisesti stressi-jännitysperäisten ongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn: stressiin, väsymykseen, unettomuuteen, jännittyneisyyteen, lihasten ja nivelten särkyihin tai aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Aromaterapia ei sovi kuumeiselle, tulehduksista kärsivälle tai juuri rokotuksen ottaneelle. Vakavasti sairastuneiden on syytä selvittää hoitavalta lääkäriltä, sopiiko aromaterapia osaksi hoitoa. Vahva lääkitys, esimerkiksi psyykelääkitys, saattaa olla este hoidolle.