Aromaterapia
Aromaterapiassa hyödynnetään eteeristen öljyjen tuoksuominaisuuksia yhdistettynä kosketukseen. Aromaterapiassa käytettävät eteeriset öljyt erotetaan kukkien, kasvien, hedelmien ja yrttien haihtuvista aineosista. Eteerisiä öljyjä käytetään vain ulkoisesti.
Fasciakäsittelyt
Fasciat eli lihaskalvot muodostavat koko kehon kattavan toiminnallisen jatkumon. Kiristynyt fascia lisää lihasjännitystä ja verenkierron heikkenemistä, mistä taas aiheutuu kipua. Fasciatekniikoilla käsitellään kalvorakenteita, jänteitä, lihaksia ja neuraalikudosta. Tarkoituksena on lisätä kudosten elastisuutta ja aineenvaihduntaa sekä palauttaa kudosten vapaa liike.
Fysikaaliset hoidot
Fysikaalisia hoitoja käytetään tarvittaessa fysioterapiaa tukevina hoitomuotoina. Fysikaalisiin hoitoihin lukeutuvat mm. syvälämpö (ultraääni), pintalämpö (lämpöpakkaukset), kylmähoito sekä sähköhoidot (mm. TENS).
Hieronta
Klassisella hieronnalla pyritään pehmittämään kireitä lihaksia ja sidekudosalueita, rentouttamaan kehoa ja mieltä sekä laukaisemaan jännitystiloja. Mobilisoivalla hieronnalla pyritään vaikuttamaan myös syvempiin, niveliä ympäröiviin kudoksiin.
HotStone-kuumakivihieronta
HotStone-hieronta on lämpimillä kivillä sekä öljyillä toteutettava rentouttava käsittely. Hoito on kevyttä ja miellyttävää. Kivien lämpö ja mekaaninen paine vilkastuttavat verenkiertoa ja rentouttavat kehoa.
Kinesioteippaus
Kinesioteippausta käytetään yleisimmin vähentämään kipua sekä tukemaan paikallisesti lihasten ja nivelten toimintaa. Teippausta voidaan toteuttaa mm. tukevana, turvotusta vähentävänä tai toimintaa ohjaavana. Kiensioteippausta voidaan käyttää mm. kipu- ja ärsytystilojen hoidossa.
LymphaTouch-alipainehoito (PhysioTouch)
Physio-/ LymphaTouch-menetelmä on suomalainen, alipaineeseen perustuva lääkinnällinen hoitomenetelmä. Mentelmällä voidaan mm. aktivoida imusuonijärjestelmää ja aineenvaihduntaa, vähentää turvotusta, venyttää ihonalaiskudoksen eri osia (mm. lihaskalvot ja lihakset) sekä lievittää kipua.
Lisätietoja: http://physiotouch.com/fi
Manuaalinen terapia
Manuaalinen terapia käsittää lihasten, nivelten ja selkärangan mobilisoivat käsittelyt. Nivelten ja selkärangan mobilisoivilla käsittelyillä voidaan lisätä liikkuvuutta ja vähentää kipua sekä häiritsevää paineen tunnetta. Olemme kouluttautuneet erilaisiin nivel- ja rankakäsittelyihin, hyödynnämmekin mm. Maitland- ja Mulligan-tekniikoita.
MDT-terapia
MDT-menetelmä on kansainvälinen tutkimus- ja hoitomenetelmä erityisesti selkäranka- ja raajakipujen hoitoon. Menetelmän kehitti 60-luvulla uusiseelantilainen fysioterapeutti Robin McKenzie. Menetelmä perustuu siihen, että tiettyjen liikkeiden ja asennon korjauksen avulla voidaan vähentää kipua ja palauttaa rangan normaali toiminta. Lisäksi potilas on itse aktiivinen kuntoutuksessaan tekemällä ohjattuja harjoituksia ja toteuttamalla annettuja, ennaltaehkäiseviä ohjeita. Tärkeä osa menetelmää on ryhdinkorjaus niin makuu- kuin istuma-asennossa, jossa apuna toimivat alkuperäiset niska- ja lannetuet.
Mindfulness
Mindfulness on hyväksyvää, tietoista läsnäoloa. Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan keskittymistä meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen. Mindfulnessin kautta on mahdollisuus saada yhteys omaan kehoon ja tulla tietoiseksi mielen toimintatavoista. Tietoinen läsnäolo auttaa tunnistamaan tunteita ja ajatuksia, hyväksyen ne sellaisinaan. Mindfulness auttaa mm. stressin, kivun ja tunteiden hallinnassa, rentoutumisessa sekä keskittymisessä.
Ohjaus ja neuvonta
Fysioterapian oleellisena osana toimii omatoimisen harjoittelun ohjaaminen. Fysioterapeutti antaa asiakkaalle yksilölliset, kuntoutumista tukevat harjoitteet sekä ohjeet. Omatoimisten ohjeiden avulla asiakas pystyy kuntouttamaan itseään fysioterapiajakson aikana sekä ylläpitävästi fysioterapian loputtua.
Rentousmenetelmät
Fysioterapiassa voidaan hyödyntää erilaisia rentousmentelmiä mm. kivun- ja stressinhallintaan sekä kehon ja mielen rentoutumiseen. Soveltuvat rentousmenetelmät valitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Rentousharjoittelussa voidaan käyttää mm. musiikkia, hengitys- ja Mindfulness-harjoitteita, väri-, mielikuva- ja tarinarentoutuksia sekä erilaisia kehollisia harjoitteita.
Terapeuttinen harjoittelu
Terapeuttisella harjoittelulla tarkoitetaan fysioterapiaan sisältyvää aktiivista, toimintakykyyn vaikuttavaa harjoittelua. Fysioterapeutti ohjaa harjoittelun yksilöllisesti asiakkaan toimintakyvyn mukaan. Terapeuttinen harjoittelu voi sisältää mm. lihasvoima-, liikkuvuus-, tasapaino- ja kestävyysharjoittelua.